duminică, 17 martie 2013

2.5. Undele de Broglie ÅŸi atomul de hidrogen








Confirmarea acestei teorii avea să vină prin experimentele de difracÅ£ie de electroni realizate de C.J. Davisson ÅŸi L.H. Germer ÅŸi, independent, de G.P. Thomson. Experimentul utiliza un fascicul de electroni trimis asu­pra unei foiÅ£e metalice. Pe o placă fotografică se înregistra locul de impact al electronilor din fascicul (fig. 6).

EvidenÅ£ierea figurii de difracÅ£ie se realiza ÅŸi în cazul în care electronii erau trimiÅŸi individual asupra Å£intei, mărindu-se timpul de operare până când ajungeau pe placa fotografică suficient de mulÅ£i electroni. ÃŽn acest fel, a fost demonstrat faptul că apariÅ£ia figurii de difracÅ£ie pentru electroni nu era rezultatul unei interacÅ£ii colec­tive, ci expresia unui fenomen statistic, de natură ondu­la­torie.

Conform figurii, apar cercuri concentrice mai deschise la culoare, ceea ce evidenÅ£iază un contact masiv al electronilor cu suportul plăcii fotografice, faţă de locurile întunecate – unde interacÅ£ia nu a avut loc. Acest lucru arată existenÅ£a unui fenomen ondulatoriu căruia i se datorează distribuÅ£ia inegală de electorni înregistrată pe placa fotografică.

Acest fenomen ondulatoriu a fost descris matema­tic, de către E. Schrodinger, de o mărime numită funcÅ£ie de undă, mărime care dă densitatea probabilităţii de localizare a particulei într-un anumit domeniu din spaÅ£iu. Spre deosebire de mecanica clasică, în care se putea determina traiectoria punctului material, în cazul microparticulelor poziÅ£ia instantanee a acestora nu mai poate fi prevăzută. ÃŽn schimb, se determină densităţile de probabilitate de localizare care dau regiunile din spaÅ£iu în care poate exista microparticula. Deci electronul nu poate ocupa, cu aceeaÅŸi probabilitate, fiecare loc din spaÅ£iul din jurul nucleului, ci are „preferinÅ£e“ pentru anumite zone numite orbitali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu